otrdiena, 2013. gada 5. marts

Pagrieziens...


...tā es raksturotu savu ‘iebraucienu’ šajā gada. Ilgi , vismaz divdesmit (20) gadus centos savu labklājību stutēt uz (ar) paša pelnītiem līdzekļiem, tomēr apzinoties kur es dzīvoju (‘valsts’, ‘sabiedrība’) un to cik man ir atlicis ( 51 zemes gads jau pievarēts) nolēmu ka lai paliktu pie man tīkamās dzīves vides un nodarbes nolēmu(sarēķināju) ka būtu vērts (izdevīgi) ‘aizņemties sēklai lai atdotu daļā no ražas’. Nozīmīgi man ka šī ‘sēkla’(mehāniskā iekārta) tikusi par cenu kādu līdz šim nav nācies sastapt. Tā nu es kopš decembra sākuma gan garīgi, gan fiziski biju pakļāvis sevi mērķim – ražošanas līdzekļa ieguvei. Nu tas ir noticis un nu pēc šādas tādas pielabošanas (jauna iekārta maksātu 4X dārgāk) ar marta vidu būs jāsāk ‘rakt’ , tas ir urbt. Vismaz kāds desmits pasūtītāju jau gaida manu ierašanos. Visādu ‘papīru būšanas’ arī paņēma laiku, nedaudz nervu , kaut gan nekā ‘traģiska’. Par neko citu, ja nu tik vien ka profesionālo grāmatu studierēšanai nekam citam, ja vien tik finansu piesaistes, pa nopietnam ziemā nepievērsos. Februāris faktiski pagāja skrūvējot. Nācās arī reģistrēties par ‘pašnodarbināto’– tādi nosacījumi, gan arī daļai klientu izdevīgāk izmaksas veikt uz rēķina. Patreiz rādās ka 9% nodokļa maksāšana no apgrozījuma varētu būt pieņemama. Tiesa , neesmu paguvis iepazīties ar to atskaišu(papīru) būšanām. Zinu, ka tās mēdz būt mokošas un samudžinātas gan dēl Fin.Min. ierēdņu tīši radītām lai turētu uzņēmēju (darītāju) paragrāfu(savā) varā , gan netīša, aiz šķiriskās piederības. Ne jau režīma ierēdņiem kas tos izdomā tie arī jāpilda. Zinu, ka šī fiskālā birokrātija spiež daudzus sīkuzņēmējus būt pagrīdniekos vai pamest Dzimteni.
Savā prof darbībā nāksies veidot atsevišķu ‘mājas lapu’ ar akcentu par Liepājas rajona ģeoloģisko, hidroģeoloģisko un inženierģeoloģisko specifiku ikvienam interesantam saprotamā izklāstā.
Par cik būs jau gads kopš esmu gan darbos, gan vārdos vairāk vai mazāk publiski izlecis “neatkarīgās latvijas laikā” prasīt prasās pēc nebūtiski saīsināta apkopojuma:
1)       Viss sākas ar pašvaldības (vietējā ‘seska’ režīma) veikto maršruta taksometru likvidāciju it kā liepājnieku labad. Manuprāt, to veica lai atvieglotu(stutētu) biznesu, tas ir naudas kāšanu par biļetēm un piemaksām autobusa parka īpašniekiem ( runā ka tai starpā Ā.Šķēlem). Arī tramvaja līnijas iekārtošana uz  Ezerkrastu ir sasaistē ar mikriņu iznīcināšanu, jo nez vai jebkurš brauks uz cenrtru par to pašu naudu divreiz ilgākā laikā. Te arī saskatu iemeslu dēļ kā bija jāiznīcina maršrutnieki.
2)       Kā sokas ar vietvalžu daudzināto finansiālo un ērtisko izdevīgumu sabiedriskās satiksmes un šādu izkārtojumu rezultātā liepājniekiem atbildi nespēju gūt jo finansu radītājus publiskā telpā, tas ir  http://www.liepajastransports.lv  neatradu. Ja noslepenoti, tātad būs vien melots.
3)       Izsaucienu http://eduardsbeinerts.blogspot.com/2012/04/nesadegt-nenosmakt-netikt-samitam.html ierakstu radīja tas ko nācās ikreiz pieredzēt ‘tirgus’ “Maxima”  kur diviem pircējiem pat bez iepirkuma groziņiem bija problemātiski pavirzīties vienam gar otru. Pozitīvu šoku piedzīvoju kad pēc dažām dienām pēc šā ieraksta publicēšanas ieejot šai pašā “Maxima” likās, ka veikals piedzīvojis pārbūvi, pēkšņi kļūdams plašs un ērts pircējam. Nu jau pat iepirkuma ratiņu izmantošana kļuva iespējama. Vai tā nejaušība vai tiešām manis rakstītājam bija tāds iespaids nezinu, galvenais, ka arī citos šā tipa lielveikalos varēja manīt ka tirdzniecības zāli vairs lielā mērā neizmanto arī ka preču noliktavu un nav zemapziņā jāpatur kā izkļūt no šī slazda ja nu notiek kas nelāgs.
4)       Praktiski nekādu uzmanību nepievēršu visai tai jezgai ko dēvē par pašvaldību vēlēšanām un vienu vēlmes palikt, bet citu nokļūt pie siles , tas ir - budžeta apsaimniekošanas (sava labuma gūšanas) un citiem administratīviem labumiem kā atkati un raspili. Vispār jau ne iepriekšējās ne šīs, ne citas vēlēšanas neko nemainīs un mainīt nevar vidējā maizes ēdāja sadzīvē. Tas, ka nomainās kāds ģīmis vai pat grupējums neko nav devis un nedos. Kamdēļ tas tā - būtu atsevišķa apcerējuma vērts. Ja būs laiks varbūt uzrakstīsies.
Būtu vēl punkts 5), 6), .....10) , bet patreiz prāts vien pie remonta un sagataves darbiem. Kā pēdējo vēl gribās bilst vispārīgo lai izteiktu paredzējumu visā šai eiro ieviešanas galopā. Manuprāt, visa šī steiga ir dēļ tā, ka faktiski valsts ir bankrotējusi un nu jau ar jauno gadu režīms lūgs ‘eiropai’ lai glābj ‘latviju’ , tāpat kā to dara grieķu, kipriešu arī portugāļu (u.c.) galminieki. Pēdējais reālais ekonomiskās patstāvības instruments (lats) tiek iznīcināts, iznīcināts tamdēļ, ka tā virzītāji jau sen saņem savus Jūdasa grašus eiro ekvivalentā.
P.S. ... šodienieniru’ T.C. ”Kurzeme”-s ‘Maximā’ , izskatās, ka tur tirdzniecības zāli sāk pārvērst par noliktavu, ja es būtu pažarnieks – tad vai nu papildinātu savu ģimenes budžetu naudā vai graudā vai pārpildītu plānu ugunsdrošības noteikumu pārkāpēju štrāfēšanā.......
P.P.S. ... šodien padzirdēju ziņu ka par godu latu 20desmitgadeij palaists pēdējais latelis ‘sudraba 20lasis’, sieva man šai saistībā trāpīgi izteicās - pēdējam vienlatniekam būtu jābūt ar ozolkoka zārku.     

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru